Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2020
Gösterim: 1324
Üniversitemizden TÜBİTAK–NSFC (Çin) İkili İşbirliği Araştırma Projesi Desteği Başarısı
TÜBİTAK-MAM’ın Liderliğinde ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi işbirliği ile TÜBİTAK 2566 programına başvurulmuş olan “A novel technological approach for rapid and precise detection of COVID-19 through exhale gases analysis” isimli projemiz desteklenmeye değer görülmüştür. İlgili çağrı Çin Doğal Araştırmalar Vakfı(NSFC) ve TÜBİTAK koordinatörlüğünde iki ülke araştırmacılarının ortak COVID-19 özelinde bilimsel araştırma faaliyetleri gerçekleştirmesini amaçlamaktadır.
Desteklenmeye değer görülen projemiz kapsamında; TÜBİTAK MAM MEMS esaslı sensör yapılarını ve Cihaz/Sistemlerin tasarım ve üretimini, Maltepe Üniversitesi 2D-Borofen üretimini ve algılayıcı katman geliştirilmesini Üniversitemiz ise sensörlerden elde edilen verilerin Yapay Zeka algoritmaları ile işlenmesi çalışmalarını gerçekleştirerek, cihaz tasarımının geliştirilmesine destek verecektir. Üniversitemiz araştırmacıları daha önce de benzer çalışmaları “Yapay Zeka” esaslı algoritmalar geliştirerek gerçekleştirmiştir. Projenin Çin ortağı ise COVID-19 virüsü ile enfekte olmuş bireylerin nefes profillerindeki Ucucu Organik Bileşiklerin(UOB) değişimlerini belirleyecektir. Projenin sonunda elde edilen prototip sistem başta Çin’deki hastalar üzerinde klinik testlere tabii tutulacaktır.
Günümüzde bireylerin hasta olup olmadıkları PCR testleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem Altın Standart olmakla birlikte yaklaşık 4-6 saat arasında sonuç üretmektedir. Geliştirilecek cihaz/sistemlerin kısa sürede sonuç üretmesi öngörülmektedir. Projenin başarı ile gerçekleşmesi durumunda toplu yaşam alanlarında hızlı tarama ve enfekte olmuş bireylerin tespit edilmesine imkân sağlanacaktır.
COVID-19 ile enfekte olmuş bireylerin nefes profillerinden tespit edilmesi, dünyada başta ABD, Almanya, Japonya ve İsrail olmak üzere birçok ülkede yoğun çalışılan konulardır. Proje kapsamında ülkemiz araştırmacılarının yoğun çalışmalar gerçekleştirerek katma değerli ürün ve sistemlerin geliştirilmesine ve insanlığın hizmetine sunulacağına olan inancımız tamdır. TÜBİTAK ve katılımcı kuruluş ve araştırmacılarına teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz.